HM-sjef «pensjonerer» seg

Post image

Styreleder og hovedaksjonær Stefan Persson trekker seg tilbake etter 20 år som styreleder i den verdensomspennende kleskjeden Hennes og Mauritz. Stafettpinnen sender han videre, tradisjonen tro, til sin eldste sønn Karl-Johan Persson. Selv tok han over forretningen etter sin far, og grunnlegger, Erling Persson i 1982.

HM vokste med 11% i 2019 på verdensbasis. I henhold til deres årsrapport som ble lagt frem 30.01.20 leverte de et solid resultat etter skatt på 13,4 milliarder (mot 12,6 milliarder året før), og med en omsetning på 232 milliarder svenske kroner. I Norge økte HM mer beskjedent med 100 millioner til 4,7 milliarder. Stefan Persson syns at han har gjort sitt som styreleder etter 20 år, men fremholder at fortsatt vil være en engasjert eier. Karl-Johan overtar etter 10 år som administrerende direktør, og som ny administrerende direktør overtar Helena Helmerson med fartstid fra 1997 i HM.

Familien Persson

Stefan Persson er Sveriges rikeste person, og er i henhold til Forbes god for 18 milliarder dollar, godt over 160 milliarder norske kroner. Alle hans 3 barn (Karl-Johan Persson 44, Charlotte Søderstrøm 43 og Tom Persson) er milliardærer målt i dollar. Hans far, Erling Persson, startet klesforretningen «Hennes» i Vesterås i 1947, etter å ha hentet forretningsideen på en «studiereise» til New York. Kort oppsummert oppdaget han at den nye trenden var klesbutikker med lavpris og selvbetjening. Han reiste tilbake til Sverige samme året, og startet det som nå en gigant innen detaljhandelen på verdensbasis. Navnet Mauritz, og guttebutikken, kom som et resultat av at han overtok lokalene til Mauritz Widforss i Stockholm i 1966, med fulgte et lager med herreklær.

Hovedkontoret ligger i Stockholm, men familien bor på godset Park House tilbaketrukket i byen Ramsbury, et par timers kjøring fra London. I Ramsbury har de nærmest kjøpt opp alt av eiendommer, hvor de i tillegg eier restaurant, pub, hotell og et bryggeri. De er også kjent for å ha et tett forhold til den svenske kongefamilien.

Noen brukes til statistikk, og andre er lagt inn av tredjeparttjenester. Ved å klikke 'Godta alle' aksepterer du bruk av cookies.