Historisk mørk dag i Spania

Covid19 forårsaker 10.000 døde og nærmere 2 millioner nye arbeidsledige -

Tre tall som kommer til å gjøre 2 april til en av de svarteste dagene i spansk historie – om ikke den svarteste av dem alle. Først kommer nyheten om at 1,9 millioner spanjoler mistet jobben i mars, og så 2 timer senere informerer Helseminister Salvador Illa om at 950 har dødd de siste 24 timer, og totalt har coronaviruset forårsaket 10.003 døde. Ledighetstall et hard kriserammet Spania ikke var i nærheten av under finanskrisen. Dermed setter Spania rekord i antall nye ledige, samtidig er Spania det landet i Europa hvor Covid-19 har tatt flest liv i løpet av ett døgn, bare slått av Kina på verdensbasis. I det totale antall omkommet har Spania passert Kina med nærmere 6.000 flere døde. Spania har til nå mer enn 110.000 smittede av coronaviruset. Tendensene viser nå at situasjonen er mer kritisk enn i Italia, som er det landet til nå som har fleste døde smittede av coronaviruset.

Les også innlegg i Dagbladet av samme skribent: I hvilket Spania bor du?

Salvador Illa opplyser at kun de som ble diagnostisert som Covid-19-positive før de døde blir medregnet i denne dystre statistikken. De øvrige blir registrert med «Covid-19 ikke påvist/ bekreftet». Forbudet mot obduksjon medfører at det er umulig å fastslå om dødsfallet skyldtes coronaviruset for de som ikke fikk diagnosert med viruset mens de levde. Myndighetene har satt en midlertidig stopp for alle obduksjoner. Dette er en konsekvens av det er knapphet av tester, og at helsesystemet er på randen av kollaps med begrenset kapasitet til å utføre analyser.

Hatkampanje fra separatistene i Katalonia

Quim Torra, delstatspresidenten, gjør det han kan for å forhindre den spanske militære enheten UME i å bistå Katalonia.

Katalonia er den delstaten etter Madrid med flest smittede og døde. Der benytter kyniske katalanske nasjonalister og separatister coronakrisen til å spre feilinformasjon, og hat-retorikk mot det spanske demokratiet.  Quim Torra, delstatspresidenten, gjør det han kan for å forhindre den spanske militære enheten UME (Unidad Militar de Emergencias) i å bistå Katalonia. Blant annet med desinfisering av eldrehjem, og bygging av provisoriske sykehus, slik de gjør ellers i Spania, der det er behov. Blant annet har deres innsats og effektivitet i opprettelse av et midlertidig sykehus i messehallene til IFEMA i Madrid høstet internasjonal ros og begeistring. Nå har ledelsen i enkelte kommuner og eldrehjem i Katalonia tatt direkte kontakt med UME i desperasjon over delstatsregjeringens trenering av hjelp fra de militære styrkene. I tillegg gir Torra regjeringen i Madrid delvis skylden for smittespredningen i Katalonia. Enkelte kritikere, både nasjonalt og internasjonalt, mener at desinformasjon og hatkampanjen som separatistene står bak kan forårsake fler tapte liv enn nødvendig. Quim Torra er blitt fradømt sin plass i det katalanske parlamentet på grunn av udemokratiske virkemidler under valgkampanjen fjor, men har lov til å fortsette som president for Govern, som delstatsregjeringen kalles på katalansk.